loader gif

Sonim XP5s

In maart heb ik de Sonim XP5e rugged phone in handen gekregen. Op Zello.com, vond ik een APK die geschikt was voor deze telefoon en heb deze ge├»nstalleerd. De Sonim telefoons zitten behoorlijk dicht gespijkerd net zoals de Iphone’s. Er zijn niet veel APP’s beschikbaar voor de Sonim volgens de website. Sonim heeft zijn eigen APP’s beschikbaar voor verschillende doeleinden.

Sonim XP5s
SecureAudioConnector

Voor de Sonim XP5s, XP7 en XP8 zijn ook RSM RemoteSpeakerMic’s beschikbaar in verschillende soorten op Secure Audio Connector. Helaas is deze connector type niet veel beschikbaar in Nederland. Zeer zeldzaam waardoor de RMS erg aan de prijs is. Hierin steekt wel 1 mic er bovenuit. Dat is de Valor RSM met volume knop en channel selector knop.

Om wat dieper de developer settings in te gaan kun je op de dailer *#*#2387#*#* intoetsen. Hierna ga je beschikken over meer instellingen zoals USB-debugger. Vanuit hier kun je APP’s van derden installeren mits je de volgende stappen beloopt.
Open cmd on Windows machine and do a “adb devices” (no quotes). This will prompt adb on phone, so allow it from phone.
– You can install apks now. Adb in the directory where you downloaded apk file. Do a “adb install filename.apk” (no quotes). App installed.

Meer informatie kun je op dit forum vinden. Persoonlijk heb ik dit nog niet uitgevoerd. Ik heb zelf hier geen ervaring mee. Wil benadrukken, als je deze actie gaat uitvoeren, dat ik voor eventuele schade aan het toestel NIET verantwoordelijk ben.

PTT button

Over de kwaliteit van de audio ben ik zeer te spreken. Mooi laag geluid, geen schelle vervorming als ik het geluid op 100% zet. Echter is het wel jammer dat ik de volume niet apart kan bedienen ten opzichte van de waarschuwing volume. Dit frustreert mij een beetje. Ben fan van de bliepjes die aan het begin en einde van een doorgang zitten. Deze gaan dus erg hard mee over de speaker en kan ik in Zello, via optie – meldingen – melding volume niet zachter te zetten. Huidig volume in melding volume staat op 5%.

Het scherm is mooi en groot genoeg om te zien wie er spreekt in de groep. Het is geen touchscreen maar met de cursor toetsen onder het scherm is het makkelijk te bedienen.

De Sonim XP5s komt met een USB-C snellader en is binnen 2,5 uur compleet fully charched.

In theorie zou ik niet voor deze telefoon hebben gekozen om Zello op te draaien. Na enige tijd in beruik te hebben ben ik steeds meer van dit aparaatje gaan houden. Robuust, goede audio kwaliteit, water dicht. Allemaal pluspunten. Het nadeel van dit aparaat is dat de RSM erg duur zijn en hij is behoorlijk aan gewicht.